Skip to content

Położone w pobliżu zachodniego wybrzeża Afryki, Wyspy Kanaryjskie, przez wieki były przystankiem pomiędzy Europą a Ameryką, tworząc tygiel wpływów kulinarnych. Dlatego w tradycyjnej kuchni kanaryjskiej swoje miejsce mają produkty z obu Ameryk, takie jak ziemniaki, fasola, awokado, kukurydza, kakao i tytoń. Także charakterystyczne wulkaniczne gleby nadają ich rodzimym produktom tak wyjątkowy smak. Pewnym jest, że tradycyjne kanaryjskie jedzenie można opisać trzema słowami: świeże, proste i pyszne. Wybór jest ogromny, więc przygotowaliśmy listę top 10 tradycyjnych potraw na Wyspach Kanaryjskich, żeby ułatwić Wam wybór!

 

1. Papas arrugadas

To chyba najbardziej znane i typowe jedzenie kanaryjskie. Papas arrugadas, (czyli pomarszczone ziemniaki) gotowane są w bardzo słonej wodzie, odsączone, a następnie obtaczane w soli morskiej. Ziemia wulkaniczna i klimat, w którym są uprawiane sprawiają, że ziemniaczki są mniejsze a ich konsystencja i smak są inne niż te które znamy z Polski. Podawane są jako przystawka, albo jako dodatek do ryb lub mięsa. Koniecznie musicie ich spróbować jako jedną z tradycyjnych potraw na Wyspach Kanaryjskich!

 

2. Mojo Picón

Mojo picón to ostry sos przygotowywany z czosnku, oliwy z oliwek, czerwonej lub zielonej papryki, kminku, soli i octu. Występuje jako mojo rojo (pikantna czerwona salsa) lub jako mojo verde (pikantna zielona salsa z kolendry lub pietruszki). Te tradycyjne sosy są podawane do prawie każdego dania na wyspach. Koniecznie spróbujcie ich w lokalnych restauracjach. Często serwowane są jako przystawka ze wspomnianymi wcześniej ziemniaczkami lub świeżo wypiekanymi bułeczkami. To jeden z topowych przysmaków na Kanarach!

 

3. Ropa Vieja

Ropa Vieja, oznacza po hiszpańsku „stare ubrania”, ale nie martwcie się! To danie jest świeże i pyszne. To gulasz z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny z warzywami, w tym fasolą garbanzo, i ziemniakami. Jego nazwa pochodzi stąd, że tradycyjnie był wytwarzany z resztek pozostałych po przygotowaniu innego dania. W dzisiejszych czasach Ropa Vieja jest jedną z najważniejszych tradycyjnych potraw na Wyspach Kanaryjskich, a jej składniki są najwyższej jakości.

 

4. Adobo de cerdo

Adobo de cerdo to łopatka wieprzowa w bogatym, pikantnym sosie. Sos czy też po hiszpańsku „adobo” to smaczna marynata z papryki, oregano, czosnku, soli i dużej ilości octu sherry. Wolno gotowane mięso wieprzowe jest tak delikatne, że dosłowanie rozpływa się w ustach. To tradycyjne kanaryjskie danie, którego musicie koniecznie spróbować na jednej z wysp.

 

5. Queso de cabra

Quesa de cabra to po prostu kozi ser. Jednakże jest on jedną z najważniejszych potraw na Wyspach Kanaryjskich. Jego dwie najsmaczniejsze odmiany to Queso Majorero, produkowany na Fuerteventurze i Queso Palmero, wytwarzany na wyspie La Palma. Jeśli natomiast lubicie wędzony ser, spróbujcie ser kozi od Arico na Teneryfie. Zwykle jest podawany jako przystawka. Można się nim delektować na słodko z miodem palmowym, albo na wytrawnie z mojo rojo lub mojo verde. Sugerujemy wypróbowanie wszystkich trzech wersji, aby wybrać Wasz ulubiony.

 

6. Gofio

Gofio było podstawowym pożywieniem pierwotnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich, Guanczów, i do dziś pozostaje kluczowym składnikiem wielu kanaryjskich potraw. Mąka wytwarzana z prażonych ziaren, głównie pszenicy i niektórych odmian kukurydzy, stała się ważną częścią diety mieszkańców podczas hiszpańskiej wojny domowej ze względu na bogactwo niezbędnych witamin, błonnika i białka. Jest to bardzo wszechstronny składnik, który można stosować w wielu formach. Gofio podawane jest z zupami, sosami, a nawet jako dodatek do lodów czy deserów.

 

7. Almogrote

Almogrote to aromatyczny dip typowy dla małej wyspy La Gomera, składający się z resztek dojrzałego sera, ostrej papryki i papryki, połączonych z tradycyjnymi hiszpańskimi składnikami: oliwą z oliwek i czosnkiem. Aby cieszyć się nim jak miejscowi, posmarujcie nim chleb grubymi warstwami. Warto go spróbować jako jednej z najważniejszych tradycyjnych potraw na Wyspach Kanaryjskich.

 

8. Conejo al salmorejo

Mięso odgrywa ważną rolę w kuchni kanaryjskiej i chociaż potrawy z wołowiny i jagnięciny są często widoczne w menu, zwykle są one importowane. Warto zdecydować się na specjalności wyspy: wieprzowinę, kurczaka, królika i kozę. Conejo en Salmorejo (królik w sosie salmorejo) to tradycyjna potrawa na Wyspach Kanaryjskich. Królik marynowany jest przez całą noc w czerwonym winie i ziołach. Ma dość mocny smak i jest lekko pikantny. Dobrze komponuje się z papas arrugadas i lokalnym winem.

 

9. Ryby

Ze względu na bogactwo fauny w wodach wokół Wysp Kanaryjskich, dania rybne i z owoców morza zawsze odgrywały ważną rolę w kuchni tego regionu. Koniecznie spróbujcie tradycyjnych kanaryjskich potraw z ośmiornicy, kałamarnicy, tuńczyka, groupera czy popularnej ryby nazywanej “vieja”. Przygotowywane są na wiele sposobów, ale najpopularniejsze z nich to smażenie na grillu lub pieczenie. Tradycyjną potrawą jest także escaldón, czyli wspomniany przez nas wcześniej gofio z bulionem rybnym. Nie zapomnijcie spróbować Chipirones – czyli małych panierowanych i grillowanych kalmarów podawanych z mojo. Mniam!

 

10. Wina z oznaczeniem pochodzenia

Wierzcie lub nie, ale tradycja produkowania wina na Wyspach Kanaryjskich ma już ponad 500 lat. Wina z wysp były popularnym trunkiem wśród europejskich członków rodziny królewskiej w XVI wieku, a odniesienia znajdują się nawet w sztuce Szekspira pod tytułem Wieczór Trzech Króli.
Winorośle, które były importowane już w XVI wieku przez kolonizatorów przystosowały się do wulkanicznego charakteru tych terenów. W rezultacie istnieje duża różnorodność win objętych chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) występujących wyłącznie na Wyspach Kanaryjskich. Na Teneryfie wiele winnic znajduje się na żyznych zboczach wulkanu Teide, który jest jednocześnie najwyższą górą w Hiszpanii. Wina z Gran Canarii mają zwykle intensywny smak mineralny i są produkowane głównie z winogron Listán Blanco lub Listán Negro. Istnieje wiele innych odmian, których koniecznie musicie spróbować będąc na Wyspach Kanaryjskich!