Magia kuchni greckiej
Grecka kuchnia oferuje niezwykle bogatą i różnorodną gamę potraw i napojów, które są wynikiem tysięcy lat gotowania i jedzenia. Każda grecka potrawa jest świeża i zachwycająca. Jest to sposób na podróż do historycznej Grecji, gdzie gotowanie uważane było za sztukę! Wielcy filozofowie tacy jak Homer czy Arystoteles prawili na jej temat równie dużo co na temat muzyki, czy teatru.
By na żywo doświadczyć tej niesamowitej dziedziny sztuki, skorzystajcie z naszej oferty lotów.
Kuchnia grecka jest bardzo ważną częścią kultury Grecji. Jej wpływ rozprzestrzenił się na starożytny Rzym, a następnie na całą Europę i poza nią. Starożytną kuchnię grecką cechowała oszczędność, a została oparta na „śródziemnomorskiej triadzie”: pszenicy, oliwie z oliwek i winie.
Najbardziej charakterystycznym elementem jest oliwa z oliwek, która używana jest w większości greckich potraw i nadaje im specyficzny smak. Do najważniejszych warzyw należą pomidory, bakłażan, ziemniaki, a także fasolka szparagowa, zielona papryka i cebula. Kuchnia grecka częściej niż inne kuchnie śródziemnomorskie wykorzystuje niektóre przyprawy. Głównie jest to oregano, mięta, czosnek, koper i liście laurowe.
Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjały hodowli kóz i owiec, a nie bydła, dlatego dania z wołowiny są rzadkością. Klasycznym składnikiem kuchni greckiej jest ser feta. Legenda głosi, że recepturę na tę potrawę zdradzili Grekom Bogowie z Olimpu. Nazwa tego produktu jest chroniona i zarezerwowana tylko dla wyrobów pochodzących z tego regionu.
Dania rybne są bardzo powszechne, w szczególności w przybrzeżnych miejscowościach i na wyspach.
Typowe dania greckie
Greckim zwyczajem jest podawanie dań zimnych lub letnich. Skorzystajcie z naszej listy, by poznać to, co je się w Grecji:
- Mezedhes — to małe dania (lub przystawki), które często są dzielone przez wszystkich biesiadników. To typowy przykład tego, co je się w Grecji! W skrócie nazywane są “mezze”. Do klasyków należą tzatziki (jogurt, ogórek i czosnek), melidzanosalata (bakłażan), fava (puree z groszku z sokiem z cytryny) i saganaki (smażony ser).
- Sałatka grecka — ta popularna sałatka (horiatiki, czyli po prostu „sałatka wiejska”) składa się z pomidorów, ogórka, cebuli, fety i oliwek. Ciekawostką jest, że podczas gdy na całym świecie dodaje się do niej liście sałaty, to w Grecji uważane jest to za wielkie kulinarne faux-pas.
- Mousaaka — jedna z najbardziej znanych greckich potraw. Warstwowo ułożony bakłażan, ser i nadzienie mięsne zapiekane jest w piekarniku z kremowym beszamelem. Przygotowanie tego dania jest czasochłonne, ale to z pewnością jeden z głównych filarów kuchni greckiej.
- Arni Me Patates, czyli udziec jagnięcy (z kością lub bez) i pieczone ziemniaki w połączeniu z czosnkiem, cytryną i oregano to prawdziwa odpowiedź na pytanie, co jedzą w Grecji na specjalne okazje. To danie tradycyjnie podawane jest na Wielkanoc.
- Dolmades — nadziewane liście winogron to ulubiona przystawka oraz jedna z najbardziej tradycyjnych potraw greckich. Nadzienie często zawiera mięso, chociaż popularne są również te wypełnione mieszanką ryżu i ziół.
- Gyros — pieczone w plastrach mięso z rożna, podawane podobnie jak kebab, jest popularnym greckim street foodem. Gyros przygotowuje się z różnego rodzaju mięs, ale to mięso wieprzowe jest najpopularniejszą opcją. Kawałki zawijane są w placek lub pitę wraz z sałatą, cebulą i sosami. Wegetariańska wersja może zawierać grillowane halloumi (słony cypryjski ser zrobiony z mieszanki mleka owczego i koziego) lub ser feta.
- Baklava — to kwintesencja greckiej kuchni. To typowe danie różni się pomiędzy regionami. W środkowej Grecji wytwarza się je z migdałów, we wschodnich regionach z orzechami, a w północnej Grecji z pistacjami. Po upieczeniu polewana jest słodkim syropem, który zostaje wchłonięty przez chrupiące warstwy filo. Jest to prawdopodobnie najpopularniejszy produkt spośród wszystkich greckich deserów.
- Souvlaki — to termin używany do opisania „małych szaszłyków” z mięsa marynowanego w czerwonym winie, a następnie grillowanego. Podawane są najczęściej z sosem tzatziki.
Jak i gdzie jadać w Grecji
Grecja nie jest znana z tradycji dużych śniadań — takie w stylu angielskim znajdziesz w hotelach i popularnych regionach turystycznych. Kolejnym zjadanym posiłkiem jest obiad, ale to dopiero kolacja jest głównym, kulinarnym punktem dnia. Większość tawern jest otwarta przez cały dzień, ale niektóre restauracje są otwierane dopiero po 19:00. Biorąc pod uwagę długie lata i łagodne zimy, kolacja na świeżym powietrzu ma kluczowe znaczenie dla wybitnych doznań kulinarnych!
Istnieje kilka rodzajów miejsc, do których możesz się wybrać, aby spróbować typowych dań greckich.
- Taverny to nieformalne, niedrogie, często rodzinne miejsca specjalizujące się w owocach morza, mięsie z grilla lub tradycyjnych domowych wypiekach. Nie oceniaj miejsca na podstawie jego wystroju (lub widoku). Wybierz miejsca z mniejszym wyborem dań (jest bardziej prawdopodobne, że będzie świeżo ugotowane), a nie też rozbudowanym menu.
- Estiatorio to bardziej elegancki rodzaj restauracji serwującej typowe greckie potrawy lub specjały kuchni międzynarodowej.
- W Mezedhopoleio serwowane są najczęściej mezedhes (czyli wcześniej wspomniane przystawki).
- Z kolei Kafeneio to tradycyjne greckie miejsce serwujące głównie kawę i alkohole.
By znaleźć najlepsze miejsce, by zjeść tak jak jedzą w Grecji, polecamy zasięgnąć rady od miejscowych. Generalnie unikaj miejsc na głównych ciągach turystycznych, zwłaszcza tych z naganiaczami na zewnątrz i dużymi szyldami ze zdjęciami jedzenia. Najlepiej skierować się do nadmorskich osad rybackich na świeże ryby lub do górskich wiosek na lokalne mięso. Szukaj miejsc gdzie jedzą lokalni Grecy.
Etykieta przy greckim stole
- Opłaty za obsługę są wliczone w rachunek, ale większość ludzi zostawia mały napiwek lub zaokrągla rachunek; 10% do 15% jest dopuszczalne.
- Jeśli chcesz podzielić rachunek, najlepiej jest podzielić się między sobą w grupie, niż poprosić o to kelnera.
- Nie odmawiaj darmowej kawy ani drinka — to gest gościnności i dobrej woli.
- Gdy zostaniesz zaproszony przez Greka, to zwykle płaci Gospodarz.
- Palenie jest zabronione w zamkniętych miejscach publicznych, w tym w restauracjach i kawiarniach. Zasada ta jest w dużej mierze ignorowana, zwłaszcza na odległych wyspach.
- Miejscowi często dzielą się różnymi przystawkami i daniami głównymi.
- Jeśli podróżujesz samotnie, zwykle można poprosić o połowę porcji.
- Mrożonki, zwłaszcza owoce morza, są zwykle oznaczone w menu.
- Ryby są zwykle sprzedawane na kilogram, a nie na porcję i zwykle gotowane są w całości, a nie w filetach.
Ile kosztuje obiad w Grecji?
Chociaż prawdą jest, że w Grecji jest wiele drogich kurortów, w rzeczywistości można zwiedzać ten zróżnicowany kraj przy niewielkim budżecie.
Ile kosztuje posiłek w Grecji? Jedzenie uliczne kosztuje poniżej 5 EUR, a tani posiłek w kawiarni będzie bliżej 10 EUR. Zwykły posiłek w bardziej eleganckiej restauracji kosztuje około 20 EUR (30 EUR, jeśli zamówisz wino).