Grecy uwielbiają jeść i dzielić się radością z jedzenia z innymi! Do stworzenia greckich specjałów wykorzystuje się głównie świeże lokalne składniki, takie jak śródziemnomorskie warzywa, oliwa z oliwek, sok z cytryny, różne rodzaje ryb i mięsa, a także zboża. Jedno jest pewne — potraw na kulinarnym szlaku Grecji nikomu nie zabraknie! Jednakże jakich przysmaków koniecznie musicie spróbować, będąc w Atenach? Przygotowaliśmy listę przystawek, dań i deserów, bez których Wasz wyjazd do Grecji nie będzie kompletny!
Jeśli jeszcze nie kupiliście swoich lotów do Aten, to skorzystajcie z ofert tanich biletów do Aten na FRU.PL.
Przystawki
Ser Halloumi
Kto nie kocha sera? Halloumi to rodzaj sera wytwarzanego z mleka owczego, który jest zazwyczaj grillowany, ale bywa także smażony. Znajduje się w menu prawie każdej greckiej restauracji, więc nie trudno jest dać się mu uwieść! Jest świetną przekąską i dobrze komponuje się z typową grecką sałatką.
Saganaki
To także przystawka dla miłośników sera! Twardy ser smażony jest w specyficzny sposób, aby uzyskać typową chrupiącą skórkę. Do przygotowania tego popularnego dania używa się różnych serów, w tym graviera, kefalograviera i kasseri. Ser podaje się prosto z patelni na talerz, który stoi na środku stołu. Zazwyczaj jeden z biesiadników szybko kroi Saganaki na małe kwadraty, kropi je świeżym sokiem z cytryny, a następnie podaje talerz pozostałym. Zwykle akompaniamentem jest miska sałatki horiatiki, czyli popularnej sałatki greckiej.
Fasolata
Kolejną z najpopularniejszych potraw Grecji, choć nie tak dobrze znaną na arenie międzynarodowej, jest ta klasyczna zupa z białej fasoli. To prosta, ale obfita potrawa składająca się z fasoli, tłuczonych pomidorów i warzyw, takich jak cebula, marchewka i seler. Często przyprawia się ją tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym.
Kolokythokeftedes
To smaczny wegetariański przysmak, który jest popularnym daniem podawanym w mezze w całej Grecji. To lekko podsmażony placek z koperkiem i miętą, lekko kremowy w środku dzięki nadzieniu z sera Feta. Danie świetnie komponuje się z Tzatziki.
Dolmades (dolmadakia)
To zdecydowanie kultowe greckie danie! Dolmadakia (czasami nazywane Dolmades lub Dolmas) to nadziewane liście winorośli, które są naprawdę pyszne. Delikatne liście są zbierane z młodych winorośli i napełniane pikantnym ryżem i ziołami, a następnie zręcznie zwijane w małe paczuszki i gotowane. Przypominają trochę mniejszą wersję naszych gołąbków. Dolmadakia są czasami przygotowywane z odrobiną mielonego mięsa zmieszanego z ryżem i podawane jako przystawka lub część Mezé. Często dodaje się do nich sos jogurtowy lub jajeczno-cytrynowy.
Horiatiki - Sałatka grecka
Tradycyjna grecka sałatka jest nieskomplikowana i przygotowywana wyłącznie z lokalnych składników. To obowiązkowy element każdego posiłku, zarówno jako przystawka, jak i dodatek. Soczyste pomidory, świeże ogórki i papryka łączone są z czerwoną cebulą, oliwkami i serem fetą (która jest pozostawiona w całości, lub pokrojona — nigdy niekruszona!) Dressing jest prosty: dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, odrobina octu z czerwonego wina i szczypta świeżego oregano. Na pewno zaskoczeniem dla Was będzie to, że prawdziwa sałatka grecka nie jest przyrządzana z sałatą!
Zamawiając, warto wziąć pod uwagę, że porcję zazwyczaj są naprawdę duże – wystarczy, by podzielić się nimi z 2 lub 4 osobami.
Spanakopita
Spanakopita to greckie ciasto szpinakowe składające się z maślanego ciasta filo z nadzieniem z gotowanego szpinaku, soku z cytryny, sera feta, a czasem koperku. Może być podawana jako mała przekąska, przystawka lub lekkie danie główne.
Danie zostało stworzone jako przekąska dla pracowników, którzy nosili je w kieszeniach i spożywali podczas pracy. Dziś spanakopitie można znaleźć w większości greckich jadłodajni, tawern i ekskluzywnych restauracji.
Dania główne
Gemista
Gemista to kolejny tradycyjny przepis, który od wieków cieszy się ogromną popularnością w Grecji. Kolorowe warzywa takie jak są pomidory, cukinia, czerwona, zielona i żółta papryka są nadziewane, kropione oliwą z oliwek i pieczone w piekarniku. Nadzienie składa się z ryżu, czosnku i posiekanej cebuli, doprawione miętą i pietruszką. To idealne danie na letnie dni, którego koniecznie trzeba spróbować, będąc w Atenach!
Musaka
Moussaka, prawdopodobnie najsłynniejsza z greckich potraw, składa się z warstw smażonego bakłażana, mielonego mięsa (wołowiny lub jagnięciny) i ziemniaków, polanych kremowym sosem beszamelowym, a następnie pieczonych na złoty kolor. Niektóre greckie restauracje serwują też równie pyszną wersję wegetariańską. Tego koniecznie musicie spróbować w Atenach.
Souvlaki
Souvlaki to jedno z najbardziej typowych greckich dań i można je znaleźć w każdej restauracji w Atenach. Souvlaki to popularne na całym świecie grillowane szaszłyki mięsne (zwykle wieprzowe) podawane są często z tzatziki (sosem z jogurtu, ogórka i mięty), chlebkiem pita, sałatką lub ryżem. Mamy dla Was poradę kulinarną od Greków: wyciśnijcie na mięso cytrynę, aby było bardziej soczyste. Większość restauracji w ten sposób podaje to danie! To bardzo ważny punkt na kulinarnym szlaku w Grecji!
Gyros
To danie, które może trochę przypominać kebab, jednak gyros to typowa grecka kanapka. Składa się z kawałków mięsa (najczęściej kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny lub wołowiny) przygotowanych na rożnie i zawiniętych w podpłomyk lub pitę wraz z sałatką, cebulą i różnymi sosami. Wegetariańskie wersje mogą zawierać grillowane halloumi lub ser feta zamiast mięsa.
Gyros są dość podobne do souvlaki, z wyjątkiem tego, że mięso jest pieczone pionowo i obracane na rożnie znanym jako Gyros, a nie poziomo na grillu.
Ośmiornice
W Grecji używa się tylko świeżo złowionych owoców morza. Wody wokół Grecji są obfite, co oznacza, że dość łatwo jest regularnie znaleźć świeże ryby i inne owoce morza. W morzach wokół Grecji jest również mnóstwo ośmiornic. Podobnie jak większość greckich potraw, ośmiornica jest krótko duszona, a następnie po prostu smażona na węglu drzewnym, polana oliwą z oliwek, aż lekko się zwęgli, a następnie podawana ze świeżą cytryną, dużą ilością oliwy z oliwek i garścią oliwek. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, ale to jedno z najlepszych dań do spróbowania w Atenach!
Słodkości
Loukoumades
Loukoumades uwielbiany przez dzieci i dorosłych grecki przysmak, to małe smażone kuleczki przypominające pączki, polane syropem miodowym i posypane różnymi dodatkami, takimi jak cynamon czy kruszone orzechy włoskie. To grecka kuchnia w najlepszym wydaniu! Mówi się, że zwycięzcy starożytnych igrzysk olimpijskich byli nagradzani loukoumades. Nawet złote medale nie były tak ważne jak te słodkie puszyste kulki! Zjedzcie je jako słodkie zakończenie kolacji, aby poczuć się jak zwycięzca po całym dniu zwiedzania i atrakcji. Najlepiej jest połączyć je ze słynnym greckim napojem alkoholowym ouzo.
Baklava
Baklawy to małe słodkie wypieki nasączone miodowym syropem i przełożone pokruszonymi orzechami, takimi jak orzechy włoskie lub migdały. W środkowej Grecji przyrządza się je z migdałów, we wschodnich regionach z orzechów włoskich, a w północnej Grecji z pistacji. Grecy i Turcy wciąż spierają się o pochodzenie tego przysmaku. Wielu historyków uważa, że ma ono swoje korzenie w starożytnej Grecji, gdzie wytworzono „gastrin”, który był deserem bardzo podobnym do obecnej baklawy.
Bugatsa
Bougatsa to z pewnością najlepszy pomysł na rozpoczęcie dnia. Jest to jedno z najsmaczniejszych dań podawanych na śniadanie. Bougatsa to słodkie ciasto z kremem budyniowym, otoczone złotobrązową skórką filo, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Często spotykane są także wersje na słono — z mięsem mielonym lub serem. Opcji do wyboru jest wiele, w zależności od Waszych preferencji!
Dodatki
Oliwa z oliwek
Grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia od zawsze była gwiazdą greckiej kuchni. Grecy są największymi producentami i konsumentami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na świecie. Zwłaszcza na Krecie, gdzie miejscowi konsumują 34 litry oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na osobę rocznie. Na pewno będziecie mieli okazję jej spróbować, bowiem Grecy używają jej do prawie każdego dania. Maczają w niej chleb, dodają do sałatki, gotują z nią mięso i polewają po serze. Oliwa z oliwek jest nie tylko smaczna. Ma wiele korzyści zdrowotnych, od zmniejszenia ryzyka chorób serca po zmniejszenie stresu oksydacyjnego!
Tzatziki
Najsłynniejszy greckie sos: tzatziki. Jest świetnym dodatkiem do ryb i grillowanego mięsa. Ten popularny dip składa się z jogurtu greckiego, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek i ziół (często dodawana jest mięta, koperek, pietruszka i tymianek). Uzupełnieniem tego przepisu jest duża ilość soku z cytryny lub octu z białego wina. Chociaż prawdopodobnie próbowaliście już kiedyś tego dodatku, to nic nie przebije kremowego tzatziki, który spotkacie na swoim szlaku kulinarnym w Atenach.
Napoje
Kawa
Tradycyjna grecka kawa to mocny napar przygotowywany w specjalnym małym dzbanku zwanym „briki”. Tradycyjne kawiarnie nazywają się kafeneion, a rodzaje kawy, które znajdziecie w menu to:
- Frappe – zimna, spieniona kawa z (bardzo mocnej) kawy rozpuszczalnej, zwykle spożywana z dużą ilością cukru i dużą ilością kostek lodu
- Freddo cappuccino – espresso podawane na całych kostkach lodu z dużą porcją spienionego mleka
- Espresso Freddo – jak wyżej, ale bez mleka
Wino
Położona w umiarkowanym regionie Morza Śródziemnego, Grecja ma wszystkie sprzyjające warunki klimatyczne do uprawy winorośli i produkuje wino już od ponad 4000 lat – w końcu to miejsce narodzin Dionizosa, boga wina! Ateny to idealne miasto dla miłośników wina, już od czasów starożytnych bogaci Ateńczycy organizowali sympozja, aby jeść i pić oraz toczyć ożywione debaty filozoficzne. Ateńczycy gromadzą się w wielu winiarniach w Atenach, aby spróbować nowych win, jeść pyszne jedzenie i, oczywiście, dyskutować na wiele tematów.
Ouzo
Ouzo to alkoholowy napój z anyżem produkowany w Grecji. Łączący unikalne zioła śródziemnomorskie z tradycyjnym procesem, ouzo jest najsłynniejszym greckim alkoholem. Istnieją dwie teorie dotyczące jego nazwy. Pierwsza mówi, że nazwa pochodzi od tureckiego słowa „üzüm”, oznaczającego „winogrona” i „sok winogronowy”. Druga natomiast głosi, że powstała gdy zamożny grecki kupiec eksportował swój wyrób do Marsylii w drewnianych skrzynkach z napisem „uso Marsiglia” („do użytku w Marsylii”). Której wersji nie zawierzycie, to koniecznie musicie spróbować Ouzo podczas wycieczki do Aten!
![]() | ![]() |