Pizza jest daniem, które zdobyło swoich fanów na całym świecie. Każdego roku sprzedaje się ponad 5 miliardów sztuk pizzy i szacuje się, że co sekundę zjadanych jest około 350 kawałków! Te liczby nie są aż tak zaskakujące, jeśli weźmie się pod uwagę kulturowy wpływ włoskiej pizzy na cały świat. Prawie w każdym mieście na całym świecie znajduje się jakaś pizzeria.
Bez wątpienia, to właśnie Włochy uważane są za ojczyznę pizzy. Dlatego przygotowaliśmy listę najlepszych pizzerii we Włoszech, żeby ułatwić Wam wybór podczas podróży do tego wspaniałego kraju. (Pamiętajcie jednak, że istnieje mnóstwo innych miejsc, w których można spróbować pysznej pizzy. Tymczasem skorzystajcie z naszej oferty lotów do Włoskich miast i… bon appetit!
Na początek jednak, trochę historii
Pizza ma długą historię. Placki z dodatkami spożywali starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy. Jednakże miejscem narodzin współcześnie znanej pizzy jest Kampania w południowo-zachodnich Włoszech, a dokładniej Neapol. Neapol w XVIII i XIX wieku był kwitnącym miastem nadbrzeżnym. Rosnąca populacja potrzebowała niedrogiego jedzenia, które można by szybko spożyć. Pizza – czyli wtedy jeszcze podpłomyki z różnymi dodatkami, jedzone do każdego posiłku i sprzedawane przez ulicznych sprzedawców zaspokajały tę potrzebę.
Król Umberto I i królowa Margherita odwiedzili Neapol w 1889 roku. Legenda głosi, że podróżująca para znudziła się ich codzienną francuską kuchnią i poprosiła o pizzę z miejskiej pizzerii, która została założona już w 1760 roku (wrócimy do niej później!). Królowej najbardziej zasmakowała pizza z mozzarellą, czerwonymi pomidorami i zieloną bazylią, czyli o kolorach włoskiej flagi. Odtąd, jak głosi legenda, tę kombinację dodatków nazwano pizzą Margherita. To właśnie w ten sposób to danie stało się popularne w całym kraju.
Międzynarodowa ekspansja
Podczas okupacji Włoch, w czasie II wojny światowej, wojska alianckie zaczęły spożywać lokalną żywność, aby uzupełnić kurczące się racje żywnościowe. Miejscowi piekarze z trudem nadążali za popytem żołnierzy amerykańskich na pizzę. Kiedy Amerykanie wrócili do domu po wojnie, przywieźli ze sobą swoją miłość do pizzy. To właśnie wtedy zdobyła ona popularność poza Włochami.
Podobnie jak wiele rzeczy ze Stanów, pizza zyskała popularność na całym świecie. Obecnie międzynarodowe placówki amerykańskich sieci, takich jak Domino’s i Pizza Hut, rozwijają się w ponad 60 różnych krajach. Odzwierciedlając lokalne gusta, globalne dodatki do pizzy mogą obejmować całą gamę produktów, od sera Gouda, przez majonez, aż po jajka na twardo.
Co region, to receptura
Neapol
Neapol jest kolebką pizzy takiej, jaką znamy dzisiaj. Przy jej przygotowywaniu obowiązują bardzo surowe zasady – należy użyć tylko określonego przepisu na ciasto i dozwolone są tylko dwa dodatki – ser i sos pomidorowy, czyli popularna marinara lub margherita. Brzegi są grubsze i bardziej puszyste i chociaż pizza jest często mniejsza niż pizza rzymska, to jest o wiele bardziej sycąca.
Wracając do pizzerii wspomnianej wcześniej – jak głosi legenda Pizzeria Brandi jest odpowiedzialna za stworzenie terminu Pizza Margherita. Historia tej pizzerii sięga aż do 1870 roku, kiedy to działała pod nazwą Pizzeria di Pietro. Tradycja i historia tego miejsca sprawiły, że stało się ono popularne wśród Włochów i turystów.
Rzym
Klasyczna rzymska pizza jest cieniutka. Jest lżejsza i mniej sycąca. Nie dotyczą jej tak mocne tradycje jak pizzy neapolitańskiej, więc kucharze mają więcej swobody w kreowaniu nowych smaków. Szczególnie w pizzeriach al taglio, (czyli w miejscach, gdzie pizza sprzedawana jest na kawałki), można znaleźć ciekawe kombinacje dodatków. Należy wybrać kawałek, który wydaje się najsmaczniejszy, pokazać ręką jak duży ma być kawałek, a cena zostanie wyliczona na podstawie wagi. Zgodnie z rzymskim stylem, pizzę je się na stojąco przed pizzerią – idealna przekąska podczas całodziennego zwiedzania.
Aby znaleźć najlepszą pizzę w Rzymie, należy udać się do pizzerii. Może się to wydawać oczywiste, ale pamiętajcie, że jest wiele zwykłych restauracji, które mają w menu pizzę. Wtedy szanse na znalezienie pysznej pizzy są znacznie większe.
Da Remo to jedna z najsłynniejszych pizzerii w Rzymie, serwująca pyszną rzymską pizzę w autentycznym otoczeniu. Natomiast pizzeria al taglio, której z pewnością nie można przegapić, to słynne Pizzarium autorstwa Gabriele Bonci, który przygotowuje zarówno tradycyjne pizze (ale zawsze z prawdziwych, wysokiej jakości składników), jak i te bardziej eksperymentalne. Ciekawszymi z dodatków są jadalne kwiaty, czy skórka z pomarańczy.
Bari
Uwielbiasz dobre calzone? W Bari znane są jako panzerotto. Panzerotto ma kształt półksiężyca, wypełnione są świeżym sosem pomidorowym i mozzarellą, a następnie smażone w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Dostępnych jest także wiele różnych smakowych wariacji. Często są podawane jako uliczne jedzenie w Apulii, czyli regionie, którego stolicą jest Bari, ale stały się popularną tradycją w wielu regionach Włoch.
Jeśli szukacie lokalnego miejsca na spróbowanie pizzy polecamy Pizzeria Rosticceria el Castillo. Wieczorami, mały placyk Arco Alto jest zatłoczony labiryntem stołów, przy których biesiadują miejscowi. Ser jest tłusty i pyszny, spód mięsisty, a skórka krucha i puszysta na brzegach i lepka w środku. Dokładnie taka powinna być południowa pizza.
Turyn
Pizze pochodzące z Turynu w północnych Włoszech i są wyjątkowe, ponieważ są pieczone i podawane na małych, okrągłych patelniach. Zazwyczaj podawana w Turynie pizza al padellino ma grubą, miękką skórkę, która podczas pieczenia lekko rumieni się na zewnątrz.
Będąc w Turynie polecamy odwiedzić miejsce nazywające się Alla Lettera, co po włosku oznacza „dosłownie”, oferującą jedno z najlepszych menu à la carte w całym Turynie, jeśli chodzi o pizzę i inne lokalne potrawy.
Palermo, Sycylia
Puszysta podstawa Sfincione, jak nazywana jest miejscowa pizza, jest bardzo podobna do chleba focaccia i tradycyjnie podawana jest z pomidorami, anchois i serem. Na koniec pizza jest posypywana bułką tartą, która pomaga wchłonąć część oleju. Sfincione jest często podawana w piekarniach, a nie w pizzerii jako przekąska lub uliczne jedzenie.
Oczywiście jest też wiele miejsc, w których możecie spróbować bardziej tradycyjnych odmian pizzy. Szczególnie polecamy miejsce, które nazywa się Perciasacci. Tam, każdy składnik jest dostarczany przez miejscowych hodowców i pasterzy. Pizze odzwierciedlają ich wiejską kulturę, dodatki są ściśle selekcjonowane i oddają hołd lokalnym specjałom. (ta pizzeria była zamknięta przez covid, ale na stronie maja notatke że wracaja z nowym projektem – nie wiem kiedy bedziecie to wrzucac, ale warto to sprawdzic)