Podczas długiej zimy przyjemnie jest ogrzać się przy kominku i przegonić zły nastrój pysznym jedzeniem. Ale co najlepiej jeść zimą? Europa jest obdarzona tak wieloma różnymi, ale uzupełniającymi się kulturami kulinarnymi, że istnieje danie dla każdego i na każdą okazję. Sprawdźcie nasz przewodnik po pysznych potrawach, które warto zjeść na zimowych wakacjach w Europie! Bon appetit, Guten Appetit, Que Aproveche, Smacznego!
1. Białe trufle, Włochy
Jednym z najbardziej znanych regionów truflowych na świecie jest Piemont we Włoszech, gdzie sezon białych trufli przypada na jesień i trwa do nowego roku. Podczas szczytu sezonu w regionie odbywają się jedne z najbardziej uznanych festiwali i wydarzeń, podczas których miłośnicy charakterystycznie pachnących grzybów mogą zjeść to, co najlepsze w sezonie, a nawet wziąć udział w wyprawach myśliwskich. A ponieważ wycieczka do Włoch nie byłaby kompletna bez oferty makaronów, wina i wyśmienitych lokalnych produktów, z przyjemnością dowiecie się, że nadal możesz spodziewać się tego wszystkiego, tylko z dodatkiem pysznych trufli.
2. Migdały, Sycylia, Włochy
Jedną z zalet przebywania w słonecznym klimacie jest to, że nawet zimą wciąż jest wiele ważnych wydarzeń związanych ze zbiorami, którymi można się delektować. W sycylijskich regionach Noto i Avola chłodniejsze powietrze zimą i wiosną sygnalizuje początek sezonu na słodkie migdały. Oprócz widoków i zapachów pięknych, kwitnących na różowo drzew migdałowych, goście mogą spodziewać się wielu tradycyjnych smakołyków z marcepanu i pysznych ciastek migdałowych wykonanych z lokalnie produkowanego makaronu di mandorle (pasty migdałowej).
3. Ser Raclette, Szwajcaria
Podobnie jak fondue, ser Raclette zdobywał swoją gigantyczną popularność w latach 70. i 80. XX wieku. Jeśli chcecie cieszyć się tym pysznym klasykiem w miejscu jego pochodzenia, to zimowy sezon narciarski w Szwajcarii (zwykle od listopada do wczesnej wiosny) to prawdopodobnie najlepszy czas, aby to zrobić. Udajcie się do pierwotnego źródła sera Raclette du Valais DOP, Valais, w Alpach Szwajcarskich, gdzie pół koła sera Raclette jest podgrzewane na rozżarzonych węglach, a topiący się pyszny ser nakładany jest na wyborne dodatki!
4. Ostrygi, Galway, Irlandia
Jeśli chodzi o skorupiaki, to Galway, które na zachodnim wybrzeżu Irlandii na skraju Atlantyku jest miejscem, do którego powinniście się udać. To właśnie tam ostryga o znanym na całym świecie „oceanicznym” smaku sprawia, że jest to obowiązkowa wizyta dla miłośników owoców morza. Podobnie jak wiele części półkuli północnej, Irlandia nie słynie ze wspaniałej pogody zimą, ale ponieważ ostrygi zwykle prezentują swój najlepszy smak podczas chłodniejszych miesięcy, to po prostu zachęca do siedzenia w lokalnym pubie ze świeżo złowionymi ostrygami i kuflu Guinnessa.
5. Frytki belgijskie
Można się nimi delektować o każdej porze roku, ale frytki serwowane na zimowych targach w Belgii, Holandii czy Niemczech są czymś zdecydowanie wartym uwagi. Zwykle podawane są w papierowym rożku, często z cebulą i wszelkimi sosami. Są wręcz idealnym dodatkiem do spaceru ulicami miasta. Jeśli chcielibyście spróbować je odtworzyć samodzielnie, to wiedzcie, że sekret tkwi w dwukrotnym poddaniu ich obróbce cieplnej – raz, aby zmiękczyć wnętrze, a drugi raz w gorącej frytownicy, aby zarumieniły się na zewnątrz.
6. Zupa Śnieżna, Estonia
Zupa śnieżna – znana również jako zupa pływającej wyspy – to estońskie danie, które jest po prostu zachwycające, ale mało znane. Kilka wysp zrobionych z ubitych na słodko białek unosi się w miętowej zupie mlecznej, często podawanej z gruszką. To coś zupełnie innego i można je znaleźć tylko w Estonii i na Węgrzech, ale nie jest zbyt trudne do zrobienia.
7. Khachapuri, Gruzja
W niektórych częściach Gruzji zimą jest bardzo zimno, ale ich sztuczką jest utrzymanie ciepła dużą ilością sera, jajek i chleba w tym pysznym wypieku. Khachapuri Adjaruli to chleb pieczony z roztopionym serem. Piekarz rozbija jajko lub dwa na wierzchu i dodaje ogromny kawałek masła przed podaniem. Chodzi o to, aby następnie wymieszać jajko, masło i ser w dużą serową, maślaną masę, która działa jak dip do oderwanych kawałków chleba. Może i jest wysokokaloryczne, ale warto raz na jakiś czas, dla całkowitej przyjemności, jaką to danie zapewnia w mroźną zimową noc!
8. Finnbiff, Norway
Mięso renifera jest podstawowym pożywieniem zimowym w Norwegii. Słony, dymny i chudy, pełen smaku i dobroci. Chcecie spróbować tego lokalnego? Zamówcie talerz finnbiff, czyli gulasz z renifera. By przyrządzić to danie, to kroi się mięso w paski i gotuje z boczkiem, pieczarkami, jagodami jałowca, kwaśną śmietaną, tymiankiem i brunostem – jasnobrązowym „serem serwatkowym” o charakterystycznym karmelowym smaku. Danie jest sycące, pełne smaku i gwarantuje rozgrzewkę w mroźną noc.
9. Marcepan, Lubeka, Niemcy
Dla miłośników marcepanu jest tylko jedno prawdziwe miejsce, które koniecznie powinni odwiedzić: miasto Lubeka na niemieckim wybrzeżu Bałtyku. Produkuje się go tu od setek lat, a w 1996 r. miejskie migdałowe wyroby cukiernicze otrzymały status Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Udajcie się do Café Niederegger na klimatycznym Starym Mieście i skosztujcie najlepszych w Lubece marcepanów — polecamy kawałek ciasta z kremem marcepanowym i orzechami laskowymi.
10. Saffranspannkaka, Gotlandia, Szwecja
Specjalność szwedzkiej wyspy Gotlandia to saffranspannkaka — pieczony w piekarniku pudding ryżowy z migdałami, śmietaną, jajkami i dużą szczyptą szafranu, podawany z bitą śmietaną i dżemem z jeżyny. Dziś jest spożywany przez cały rok, ale jako danie przyrządzane kiedyś z resztek szwedzkiej świątecznej owsianki ryżowej ma wyraźnie świąteczne skojarzenia. Wybierając się do tego regionu Szwecji, koniecznie spróbujcie tego lokalnego specjału.
11. Gulasz, Węgry
Będąc na Węgrzech, gulasz jest daniem obowiązkowym. Przepis zyskał popularność w wielu innych krajach, ale pochodzi z Węgier i jest symbolem kraju. Autentyczny gulyás to tak naprawdę cienki bulion z kawałków wołowiny gotowanych z cebulą, papryką, pomidorami i pieprzem. Zwykle podaje się go ze świeżym białym chlebem i posiekaną ostrą papryką z boku. Jest to tradycyjnie potrawa chłopska, pierwotnie gotowana przez pasterzy w żeliwnych kotłach bogrács nad otwartym ogniem. Danie przyrządzane w ten sposób nadal można znaleźć w rustykalnych restauracjach na Węgrzech, ponieważ uważa się, że jest to najlepszy sposób na przygotowanie tej smacznej duszonej zupy. Gulasz zawiera również ziemniaki, najnowszy dodatek do oryginalnej receptury, oraz różne warzywa, takie jak marchew, papryka, seler lub korzeń pietruszki. Obecnie można znaleźć wiele różnych odmian gulaszu, w tym opcje wegetariańskie.
12. Fasolada, Grecja
Zupy fasolowe są ulubionymi potrawami w Grecji przez cały rok i są naprawdę zdrowe! W miesiącach zimowych popularną zupą jest „Fasolada”. Przyrządzana z białej fasoli i warzyw, takich jak pomidory, ziemniaki, marchew, cebula i seler, jest idealnym pożywieniem na mroźne zimowe miesiące. Zanim zanurzycie łyżkę w misce tej parującej zupy, skropcie ją odrobiną greckiej oliwy z oliwek i dodajcie trochę greckiej soli morskiej, aby wzmocnić bogate zimowe smaki. Fasolada może być serwowana w całej Grecji, od tętniących życiem Aten po górskie wioski na Krecie, i jest ulubieńcem zarówno młodych, jak i starszych.
13. Pain d’épices, Francja
Francuski chleb z przyprawami – pain d’épices – jest zwykle wytwarzany z mąki żytniej, miodu i mielonych, mieszanych przypraw, takich jak anyż, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir. Podobnie jak piernik, jest zarówno pikantny, jak i słodki, z nutami cytrusów (możecie posmakować kandyzowanej skórki pomarańczy, suszonych moreli i śliwek). To rozgrzewające ciasto miodowe, pierwotnie rozpowszechnione w klasztorach Europy w średniowieczu, jest jedną z najbardziej sycących francuskich zimowych potraw.
Marzy Wam się podróż do zimowego Paryża? Nic dziwnego! Stolica Francji nabiera niesamowitego uroku o tej porze roku. Sprawdźcie nasz przewodnik po tym niezwykłym mieście i zabierzcie ukochaną osobę na wymarzony wyjazd: Zimowe atrakcje w Paryżu: od lodowisk po zimowe ogrody.
14. Boeuf Bourguignon, Francja
Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to klasyczny francuski przepis z regionu Burgundii w środkowo-wschodniej Francji. Region ten słynie z wina, więc logiczne jest, że jedzenie pochodzące z tego regionu odzwierciedla kulturę winiarską. Jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, ale podobnie jak daube prowansalski (gulasz wołowy z południa Francji) zajmuje dużo czasu. To danie, którego podstawą jest wołowina i czerwone wino, które zawsze rozgrzeje długi zimowy wieczór. Podobnie jak chili con carne i inne dania z wołowiny, zawsze smakuje lepiej drugiego dnia, kiedy wołowina wchłonie cały smak sosu.
Choć Boeuf Bourgignon jest jednym z nielicznych gulaszy, które uważa się za godne serwowania w eleganckiej restauracji, danie nie zaczęło się jako wykwintna kuchnia. Jego początki są właściwie dość skromne — danie pochodzi bowiem z kuchni chłopskich. Gotowanie na wolnym ogniu twardych, tanich kawałków wołowiny w tanim, lokalnym winie było jednym z najłatwiejszych sposobów na przekształcenie tych ekonomicznych kawałków w posiłek, który warto podać swojej rodzinie.
15. Glühwein, Austria
Boże Narodzenie w Austrii nie mogłoby się odbyć bez dużej ilości parującego glühwein. Tradycyjna receptura to podstawowa mieszanka wina, cynamonu i cukru, zmieszanych razem, aby stworzyć najbardziej świąteczny napój. Na każdym targu w Wiedniu znajdziecie wiele straganów serwujących ten wspaniały rozgrzewający napój, który został dostosowany tak, aby zachęcić nawet najbardziej wybrednych degustatorów, oferując smaki i aromaty od pomarańczy po laskę wanilii. Dostępne są również odmiany dla abstynentów.
Wiedeń to niezwykle romantyczne miasto! Znajdziecie tam pyszne jedzenie, wiele atrakcji kulturalnych i przepiękną architekturę. Sprawdźcie, co warto zobaczyć w tym mieście w zimę w artykule: Wiedeń poza sezonem — atrakcje, które musisz zobaczyć.
16. Piwo, Islandia
Od 74-letniego islandzkiego zakazu pełnomocnego piwa, który został zniesiony w 1989 roku, nastąpiła eksplozja w ilości browarów i pubów z piwem rzemieślniczym. Za sprawą inspiracji długą historią piw bożonarodzeniowych w krajach nordyckich, wypuszczanie limitowanych edycji piw sezonowych stało się coroczną tradycją, a browary produkują piwa o świątecznych smakach, takich jak figi, śliwki, imbir i goździki. Spróbujcie ich, póki możecie, w barach, restauracjach. To może być niepowtarzalna okazja, aby posmakować wyjątkowego piwa.