Skip to content
Aktualizacja: 22/07/2021

Podziel się na:

Share on facebook
Share on whatsapp

Berlin to jedno z najbardziej różnorodnych miast na świecie. Chociaż wybór dań kuchni międzynarodowej jest szeroki, w tym zestawieniu skupimy się na najbardziej typowych potrawach, których warto spróbować podczas podróży. To miasto pełne atrakcji, więc warto wybrać posiłek, który zapewni energię na cały dzień zwiedzania. Od specjałów sprzedawanych na ulicy, takich jak słynny currywurst i pyszne precle po wyszukane dania, takie jak eisbein i königsberger klopse. Oto niemieckie dania i napoje, których musisz spróbować w Berlinie!

 

Currywurst

Currywurst to jedna z najpopularniejszych odmian kiełbasy w Niemczech i obowiązkowe danie, którego musisz spróbować podczas pobytu w Berlinie. Rocznie, w tym mieście, konsumowanych jest ich około 70 milionów! Jest to kiełbasa wieprzowa z curry i ketchupem na wierzchu, zwykle podawana z frytkami. Najciekawsze jest to, że w Berlinie znajduje się Muzeum Currywurst, które jest w całości poświęcone temu specjałowi.


Sznycel

Tradycyjny sznycel cieszy się międzynarodową sławą. Uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych na całym świecie. Ciekawostką jest to, że Wiener Schnitzel (co oznacza „wiedeński kotlet”) to rodzaj sznycla z cielęciny, a Schnitzel Wiener Art to odmiany, które zwykle są wykonane z wieprzowiny lub kurczaka. Pomimo rosnącej popularności w Niemczech, sznycel wywodzi się z Austrii. To zachodni odpowiednik naszego popularnego schabowego! Pierwsza wzmianka o„Wiener Schnitzel” pochodzi z książki kucharskiej z 1831 roku.

 

Kartoffelpuffer

Kartoffelpuffer to rodzaj okrągłego placka ziemniaczanego z pokrojonych ziemniaków, mąki, jajka i cebuli zapiekany na patelni. Może być podawany jako przystawka, dodatek lub przekąska. Jest to uniwersalne danie, które może być pikantne w połączeniu z sosem mięsnym lub czosnkowym, lub słodkie, gdy zostanie zanurzone w musie jabłkowym. Czasami można go spotkać podany z jagodami, cukrem pudrem i cynamonem. Będąc w Berlinie, wypróbujcie obie wersje!

 

Königsberger Klopse

Klopse to po niemiecku nasz klopsik. W Berlinie natomiast zwykle robiony jest z cielęciny, którą miesza się z anchois i podaje w kremowej mieszance kaparów i cytryny. Często podawane są z gotowanymi ziemniaczkami i czasami z marynowanym burakiem. To naprawdę smaczny posiłek! Jego nazwa pochodzi od dawnego niemieckiego miasta Königsberg (obecnie Kaliningrad, Rosja) i jest jedną z głównych atrakcji kulinarnych Prus Wschodnich.

 

Käsespätzle

Käsespätzle to niemiecka wersja popularnego w Stanach Mac and Cheese (czyli po prostu makaronu z serem). Spätzle to niemieckie zdrobnienie słowa Spatz, czyli dosłownie „wróbelek”. Nazwę więc można przetłumaczyć na „serowe wróbelki”! Choć tradycyjnie danie pochodzi z południa Niemiec, dotarło aż do Berlina. Łatwo zrozumieć dlaczego! Zrobione z puszystego makaronu i tartego sera, posypane smażoną cebulą, to pyszne i rozgrzewające danie jest wręcz obowiązkowe gdy będziecie w Berlinie.

 

Eisbein – golonka

Niemiecka golonka gotowana jest na parze przez kilka godzin, zwykle w kiszonej kapuście, nadającej jej ładny różowy kolor. Danie zazwyczaj podaje się z ziemniakami, a Berlińczycy jedzą je również z purée z grochu. Koniecznie odwiedźcie Zur Letzten Instanz, która została otwarta w 1621 roku. Legenda głosi, że stołowały się tam takie osoby jak sam Napoleon, francuski prezydent Jacques Chirac, czy też Jack Nicholson. I Wy musicie spróbować tego dania będąc w Berlinie.

 

Szparagi

Wiosna w Berlinie to definitywnie czas szparagów! Od marca do połowy czerwca każdego roku białe szparagi są największym hitem serwowanym w każdej restauracji. Od klasycznych szparagów z szynką i ziemniakami, przez zupę szparagową, po zapiekanki i sałatkę - wymyślonych zostało mnóstwo sposobów na to sezonowe warzywo. Jeśli to wtedy planujecie swoją podróż, to koniecznie musicie ich spróbować.

 

Döner

Wiemy, nie jedziecie aż do Berlina, żeby zjeść dönera. Ale dzięki dużej tureckiej społeczności znajdziecie tu mnóstwo pysznych tureckich potraw. Nie pożałujecie tej decyzji. W 1972 roku na ulicach Berlina zaczęły pojawiać się pierwsze kebaby. Dziś kebab döner jest tak popularny wśród mieszkańców i turystów, że każdego dnia w Berlinie zjada się średnio 400 000 kebabów. Zazwyczaj porcja jest całkiem spora, więc to dobre rozwiązanie na cały dzień spacerów po mieście!

 

Precel

Znaną na całym świecie przekąską jest precel lub brezel w języku niemieckim. Znajdziecie je w piekarniach, kawiarniach i na ulicznych straganach. Dawniej postrzegane były jako symbol szczęścia, pomyślności i duchowego spełnienia. Były powszechnie rozdawane ubogim, jako sposób na zapewnienie im duchowego i dosłownego pożywienia. Obecnie dostępne są w wielu różnych smakach: z serem, nasionami, czekoladą. To doskonała przekąska między posiłkami!

 

Pączki

Pączek jest tak naprawdę znany w Berlinie jako pfannkuchen. Jego historia sięga aż do końca XV wieku, gdy w Norymberdze ukazała się niemieckojęzyczna książka kucharska Kuchenmeisterei (przetłumaczona później na język polski w 1532 r.). Była to jedna z pierwszych książek kucharskich wydrukowanych przy użyciu prasy Gutenberga i zawierała pierwszy znany przepis na pączek z galaretką, zwany Gefüllte Krapfen. W dzisiejszych czasach smażony są w głębokim tłuszczu i pokryte cukrem pudrem. Zazwyczaj wypełnione są słodkim dżemem, najczęściej malinowym, truskawkowym lub wiśniowym. Cieszcie się nim przy filiżance gorącej kawy - to idealny sposób na deser w Berlinie.

 

Apfelstrudel – strudel jabłkowy

Ten niezwykle popularny deser powstał w pobliskiej Austrii. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „wir jabłkowy”. Cienkie ciasto nadziewane jest kwaśnymi jabłkami i posypywane jest cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką tartą. Często łączy się to z odrobiną lodów waniliowych. Pycha!

 

Fassbrause

Fassbrause wykonany jest z ziół, owoców, czasem także soku jabłkowego i słodu. Ma piwny smak i kolor, ale może być podawany dzieciom. Można go znaleźć w każdej tradycyjnej niemieckiej restauracji. W Berlinie czasami nazywany jest Sportmolle. (Molle był kiedyś określeniem na „piwo” w dialekcie berlińskim).

 

Piwo

Piwo warzono w Berlinie od średniowiecza, osiągając szczyt popularności w XIX wieku, kiedy istniały setki browarów, zwłaszcza w dzielnicy Prenzlauer Berg. Obecnie jedynie Berliner Kindl-Schultheiss Brauerei wciąż produkuje marki Berliner Pilsner, Schultheiss, Berliner Kindl.
W Berlinie często można się spotkać z takimi napojami jak Alster, Radler lub Diesel. Są to piwa zmieszane odpowiednio ze Sprite, Fantą lub Coke. To popularne sposoby na ugaszenie pragnienia latem. Musicie ich koniecznie spróbować w Berlinie.